Kannustamme Suomen kokkimaajoukkuetta

Suomen kokkimaajoukkueen päätavoitteena olevat IKA/Culinary Olympics –kokkiolympialaiset pidetään 16.2. – 19.2.2020 Stuttgartissa, Saksassa. Suomi kisaa kansallisten joukkueiden sarjassa, jossa on edustettuna 32 maata. Suomen kilpailumenussa painottuvat kotimaisuus ja kestävyys.

Suomen kokkimaajoukkue on mukana kokkiolympialaisissa kansallisten joukkueiden kilpailussa, jossa 32 maata kisaa paremmuudesta Chef’s Table  ja Hot Kitchen -sarjoissa. Sarjoissa saadut yhteispisteet vaikuttavat kokonaiskilpailun lopputulokseen. Kokonaiskilpailu ratkeaa keskiviikkona 19. helmikuuta.

Kansallisten joukkueiden kilpailussa ovat Suomen lisäksi edustettuina Kanada, Kiina, Kroatia, Kypros, Tsekki, Tanska, Englanti, Saksa, Hong Kong, Islanti, Italia, Japani, Macao, Malesia, Malta, Meksiko, Alankomaat, Norja, Portugali, Puola, Romania, Skotlanti, Ruotsi, Sveitsi, Singapore, Slovenia, Etelä-Afrikka, Unkari, USA, Yhdistyneet Arabiemiraatit ja Wales. 

Kisamenussa näkyvät ja maistuvat kotimaiset ja pohjoismaiset maut

Suomen kokkimaajoukkue on panostanut kilpailumenujen suunnittelussa vahvaan kokonaisuuteen sekä kotimaisiin ja pohjoismaisiin makuihin sekä raaka-aineisiin.

“Käytössämme on parhaat mahdolliset raaka-aineet, jossa painottuvat uutuusarvon lisäksi kotimaisuus ja kestävyys. Kilpailussa menestymisen kannalta on tärkeää, että pystymme tekemään tuomareihin unohtumattoman vaikutuksen ja erottumaan eduksemme muista kilpailijoista”, kertoo joukkueenjohtaja Kristian Vuojärvi.

Chef’s Table -sarjassa valmistetaan 12 hengelle kuuden ruokalajin menukokonaisuus, joka sisältää mm. kylmiä ja lämpimiä sormisyötäviä, pääruoan, vegaanisen annoksen, jälkiruoan ja petit fourseja. 

Hot Kitchen-sarjassa joukkue toteuttaa kolmen ruokalajin menun 110 hengelle. Suomen joukkueen menu sisältää alkuruokana norjalaista ruijanpallasta, pääruokana kotimaista kaniinia ja jälkiruokana kotimaisia viinimarjoja. 

Sääntömuutoksen tavoitteena on vastuullisempi kilpailukulttuuri

Kokkiolympialaisten sääntöjä on uudistettu vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Perinteisenä ruokataidelajina tunnettu Culinary Art & Pastry Art ‑showpöytä on poistunut ja se on korvattu uudella Chef’s Table -sarjalla, jossa valmistetaan ja tarjoillaan 12 hengelle kuuden ruokalajin menu.

Uudistuksen taustalla on kokkien maailmanliiton linjaus ruokahävikin vähentämisestä ja kilpailun avoimuuden lisäämisestä. Aiemmin ns. kylmän pöydän vaatimia mittavia esivalmistelutyötä ei uudistuksen myötä tarvita, sillä Chef’s Table -kisa käydään alusta loppuun tuomariston ja vieraiden edessä.

“Uudistus on positiivinen asia, sillä se edistää vastuullisuutta ja on luonteeltaan ravintolamaista toimintaa, joka on meille joukkueena lähellä sydäntä”, kertoo maajoukkueen kapteeni Samuel Mikander

Maajoukkue on harjoitellut tiiviillä tahdilla

Stuttgartissa pidettäviin IKA/Culinary Olympics -kilpailuihin valmistautuminen on tarkoittanut Suomen kokkimaajoukkueelle viimeisen vuoden aikana tiivistä harjoitustahtia. Joukkue on harjoitellut syyskaudella pääsääntöisesti joka toinen viikko sunnuntaista tiistaihin, mutta lokakuusta 2019 alkaen harjoituksia on ollut viikoittain. Kaikki harjoittelu on tehty normaalin päivätyön rinnalla. 

“Olemme panostaneet valmistautumiseen täysillä ja antaneet kaiken vapaa-aikamme joukkueelle”, Vuojärvi kertoo.

Kilpailumenuissa edettiin syksyn aikana askel askeleelta parempaan suuntaan ja matkan varrella vastaan tulleet haasteet on selvitetty. Joukkue järjesti harjoitusillallisia syksyn aikana maakunnissa ja sen lisäksi on harjoiteltu Leijonanrannassa kokkimaajoukkueen kampuksella. Harjoitteluista on saatu arvokasta kokemusta ja asiakaspalautetta, jotka ovat auttaneet kehittämään menua kisakuntoon.

Suomen vahvuus on vankka osaaminen

Suomen joukkueen vahvuus on Mikanderin ja Vuojären mukaan vankka osaaminen, sillä kaikki joukkueen jäsenet ovat kokeneita alan ammattilaisia ja suurimmalla osalla on kokemusta myös kilpailuareenoilta. 

“Kilpailutilanteessa ehdoton valttimme on suomalainen sisu ja periksiantamattomuus. Lähdemme tavoittelemaan kokonaiskilpailun voittoa, mutta koska kilpailuissa kaikki on mahdollista, riittää jännitettävää takuuvarmasti aina viime metreille kisasuoritukseen asti”, Mikander sanoo.  

Huolellisen valmistautumisen takana on tiukka päämäärä. “Tavoitteena on kulta molemmissa kilpailusarjoissa”, Vuojärvi kertoo.

Suomen Kaasuenergia on tukenut kokkimaajoukketta vuodesta 2018

Suomen Kaasuenergia solmi vuonna 2018 kahden vuoden kumppanuussopimuksen Suomen kokkimaajoukkueen kanssa. Suomen Kaasuenrgian kaltaiset kumppaniyritykset mahdollistavat Suomen kokkimaajoukkueen osallistumisen kilpailuihin, joihin kuului muun muassa World Cup 2018 Luxemburgissa sekä nyt käynnissä oleva IKA Culinary Olympics 2020.

”Erinomainen ruoka on aina hyvä asia. Haluamme olla mukana tukemassa Suomen kokkimaajoukkuetta ja puhua kaasun käytön puolesta, niin liesi- kuin lämmityskäytössä”, Suomen Kaasuenergian toimitusjohtaja Mika Paloranta sanoo. 

Seuraa kisakuulumisia somessa

Seuraa kilpailua ja kisakuulumisia kokkimaajoukkeen sivuilta www.ctof.fi, Facebookissa @culinaryteamfinland ja Instagramissa @kokkimaajoukkue ja aihetunnisteet #ctof #kokkimaajoukkue.

Kuva: Eva Tordera Nuño

Joukkuekuvassa: Katja Tuomainen (vas.), Kristian Vuojärvi (joukkueenjohtaja), Emeliina Papinniemi, Eija Kuningas, Joona Lehto, Niall Larjala, Samuel Mikander (kapteeni), Kari Julin, Mikko Pakola, Matias Haapsaari ja Simo Pietarinen.