Valio suuntaa Auriksen luotsaamana Fingridin reservimarkkinalle 

Valio ja Auris ovat toteuttaneet yhteistuumin Suomen sähköjärjestelmän vakautta tukevan reservimarkkinaratkaisun, joka on myös taloudellisesti kannattava.

Valion Vaaralan tuotantolaitos huokuu perinteitä. Tehtaan vanhimmat osat on rakennettu vuonna 1963. Siellä valmistetaan muun muassa sulatejuustoja ja siivutetaan Valion tuttuja juustoja, kuten Oltermannia.

Varttuneeseen ikään ehtineen laitoksen energiaratkaisut ovat moderneja, kiitos Valion ennakkoluulottoman suhtautumisen energiamarkkinoiden muutoksen avaamiin uusiin mahdollisuuksiin.

Valio on ulkoistanut Vaaralan tehtaansa energiantuotannon Aurikselle jo pitkälti yli vuosikymmen sitten. Kaasutoimituksina alkanut yhteistyö laajeni pari vuotta sitten, kun Auris toimitti Valion kaasukattiloiden rinnalle modernin sähkökattilan.

”Sähkökattilalla tuotetaan normaalitilanteessa kaikki tehtaamme tarvitsema lämpö ja höyry”, Peter Fabritius kertoo. Hän on tehnyt Valion energiapäällikkönä 12 vuotta tiivistä yhteistyötä Auris Energian kanssa.

Kaasukattiloita käytetään vain silloin, kun niillä voidaan tuottaa Valion tarvitsemaa höyryä ja lämpöä edullisemmin kuin sähköllä.

Automaatio valitsee kustannustehokkaimman energiamuodon

Tapaamme Auriksen teknisen päällikön Taisto Uimosen sähkökattilan ohjauspaneelin äärellä. Hän vastaa Valiolla energiajärjestelmän päivittäisestä toiminnasta.

”Automaatio antaa tälle ohjausjärjestelmälle käskyt, käytetäänkö sähkökattilaa vai kaasukattilaa. Paneelista näkee samat asiat kuin automaatiosta eli hälytykset, paineet, pinnat ja kuorman, kuinka paljon kattilaa käytetään. Tällä voidaan ohjata kattilaa käsin samalla tavalla kuin automaatiolla”, Uimonen sanoo ja näyttää ohjauspaneelia.

Auriksen tekninen päällikkö Taisto Uimonen Valiolla. Jutun kuvat: Juho Kuva

Uimosen työhuoneessa näemme automaation ohjauskeskuksen, joka ohjaa kattiloiden toimintaa sen mukaan, miten kaasun ja sähkön hinnat vaihtelevat. Ohjauskeskus saa lähtötietonsa automaatiojärjestelmästä, joka seuraa reaaliaikaisesti energian hintoja.

Tilanne sähkömarkkinoilla voi muuttua nopeasti. Valiolla on esimerkiksi ennakoitu tilanne, että energiaa tuotetaan päivänä X kustannustehokkaasti sähköllä. Sähkön hinta nousee äkisti ja energialähteeksi kannattaa valita kaasu. Auriksen ja Valion yhteistyö antaa siis Valiolle tavan optimoida merkittävästi energiahankintansa kustannuksia.

Reservimarkkina tasapainottaa energiajärjestelmää

Koska Suomen sähköntuotannosta yhä suurempi osa on tuuli- ja aurinkosähköä, tuotanto vaihtelee huomattavasti enemmän kuin aiempina vuosikymmeninä. Niinpä sähköjärjestelmä tarvitsee yhä tiiviimpää kulutuksen säätöä. Fingridin reservimarkkinoilla tasapainotetaan nopeita markkinamuutoksia.

”Automaatiojärjestelmämme ohjaamana muutamme nopealla syklillä ajotavan sähköstä kaasulle ja tarjoamme samalla kulutusjoustoa sähkömarkkinoille. Aiemmin muutokset tapahtuivat tuntikohtaisesti, mutta 4. maaliskuuta alkaen 15 minuutin jaksoissa”, Fabritius sanoo.

Reservimarkkinoita on viisi. Valio osallistuu niistä mFRR- markkinalle (manual Frequency Restoration Reserve, manuaalinen taajuuden palautusreservi).

”Alas- ja ylössäätötarjoukset tuottavat mFRR-markkinalla useita satoja euroja tunnilta per megavattitunti, kun tarjous menee markkinalla läpi. Rahaa voidaan tehdä sekä ylös- että alassäätötilanteessa”, Auris Energian avainasiakaspäällikkö Mika Kannisto sanoo.

Markkinoille menevä tarjous on luonnollisesti aina korkeampi kuin Valion energian tuotantokustannus, eli reservimarkkinalle ei mennä liian halvoilla tarjouksilla. Auriksen kumppanina toimivan aggregaattoriyrityksen toimittama automaatio huolehtii, ettei näin käy.

Jopa kahvinkeittimet reservimarkkinoille

Valio on Kanniston mukaan erinomainen esimerkki siitä, miten teollinen yritys voi osallistua reservimarkkinoille.

”Reservimarkkinoille voidaan osallistua siellä, missä sähkötehon ylös- tai alassäätö voidaan tehdä laitoksen toimintaa häiritsemättä.”

Teollisuuden lisäksi näin voidaan tehdä esimerkiksi asuintalojen sähkökattiloiden kanssa tai kasvihuoneissa, missä valaistus kytketään pois muutamaksi kymmeneksi minuutiksi.

”Reservimarkkinoilla on valtavasti potentiaalia. Teknologia kehittyy tällä alueella todella nopeasti. Pian jopa kahvinkeittimet voivat osallistua johonkin markkinaan ilman, että me edes tiedämme siitä”, Kannisto visioi.

Reservimarkkinoille osallistuminen liittyy Auriksen Valiolle tuottamaan energiapalveluun, jolla Auris toimittaa pitkäaikaisella elinkaarisopimuksella Valiolle energiaa.

Valio ja Auris sekä Auriksen kumppanina toimiva aggregaattori jakavat keskenään reservimarkkinoilta saatavan hyödyn.

”Reservimarkkinoilta saaduilla tuotoilla katamme järjestelmän pienet aloitusinvestoinnit varsin nopeasti. Sen jälkeen järjestelmä tuottaa puhdasta tuloa”, Kannisto kertoo.

Energiahankinnan kolme periaatetta

Sekä reservimarkkinalle osallistuminen että Auriksen energiapalveluyhteistyö istuvat mainiosti Valion energiahankinnan kolmeen periaatteeseen.

Tärkeintä on käytettävyys, sillä Valion pitää saada tuotantoonsa höyryä ja lämpöä jokaisena ajan hetkenä. Jos näin ei käy, tehdas pysähtyy ja liiketoiminta loppuu.

”Kustannustehokkuus on toinen tärkeä periaatteemme. Emme pysy markkinoilla, jos emme pysty palvelemaan omistajiamme, eli maidontuottajia, tehokkaasti”, Fabritius sanoo.

Vastuullisuus on noussut viime vuosina Valion toiminnan kolmanneksi kulmakiveksi. Jos yhtiö ei toimisi vastuullisesti, se ei olisi pitkään markkinoilla.

”Energiayhteistyömme Auriksen kanssa ei vaaranna näitä periaatteita. Käytettävyys on taattu, ja toiminta on kustannustehokasta. Reservimarkkinoille osallistuminen tukee vastuullisuustavoitteitamme, kun ylläpidämme Suomen sähköjärjestelmän tasapainoa.”

Energiajärjestelmä sopii erinomaisesti reservimarkkinoille

Valio ja Auriksen väliset keskustelut sähköhöyrykattilan tuomisesta Fingridin reservimarkkinoille alkoivat loppuvuodesta 2023.

Auriksen asiantuntijat havaitsivat tuolloin, että Valion energiajärjestelmä sopii mainiosti reservimarkkinalle.

Auris selvitti teknisesti, voivatko Valion kattilat osallistua reservimarkkinoille ennen kuin Valio teki päätöksen markkinoille osallistumisesta.

”Selvitimme muun muassa, mihin reservimarkkinoille kattilat soveltuvat ja mitä vaikutuksia reservimarkkinoille osallistumisella on laitoksen toiminnalle. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että sähkökattilan megawatin tehon alasajo ei vaikuta laitoksen höyryntuotantoon, koska höyryntuotanto siirtyy kaasukattiloille. Valiolle on tärkeintä, että lämmön ja höyryn tuotanto varmistetaan joka minuutti, vaikka sähkökattila toimii reservimarkkinalla”, Kannisto sanoo.

Päätös reservimarkkinoille osallistumisesta ei käynyt hetkessä.

”Haluan tietää, mitä teen”, Fabritius toteaa. ”Reservimarkkinoiden aito ymmärtäminen on tällaiselle koneinsinöörille aika haasteellista. Pitää hahmottaa, mitä järjestelmän prosesseissa tapahtuu tuntitasolla, mikä on tasesähköjärjestelmä ja miten reservimarkkinoiden tulot muodostuvat. Tämä on meille pilottihanke, johon olemme saaneet Aurikselta kaiken tarvitsemamme avun.”

Reservimarkkinoille liittyminen tapahtui pienillä muutoksilla, sillä mitään isoja laitteita ei ole tarvinnut asentaa. Aggregaattoriyritys on tuonut oman automaatiokeskuksensa Valiolle ja liittänyt sen kattiloiden ohjaukseen.

”Järjestelmä toimii automaatiolla, ilman manuaalista ohjausta. Auris ja muut kumppanimme ovat tehneet hyvää yhteistyötä toimivan järjestelmän käyttöönotossa”, Fabritius sanoo.

Tiiviillä yhteistyöllä vastuullinen päätös

Reservimarkkinoihin liittymisen mahdollistanut järjestelmä rakennettiin vuoden 2024 syksyllä ja otettiin vuoden lopussa onnistuneesti käyttöön.

Fabritius uskoo, että järjestelmä tulee jatkossa lunastamaan sille asetetut tavoitteet.

”Kun teemme vastuullisuustekoja, pitää niiden olla myös liiketaloudellisesti perusteltuja”, Fabritius sanoo.

Reservimarkkinoille osallistuminen vaatii Fabritiuksen mukaan kykyä tehdä tiivistä yhtistyötä useiden erilaisten osapuolten kanssa ja sitä, että hanketta ohjaa luottokumppani.

”Auris on ollut projektista vastaava tärkeä kumppani meille. Yhteistyö on tiivistä, ja Auriksen henkilöitä on aina helppo lähestyä”, Fabritius sanoo.

Tavoitteita on saavutettu jo nyt. Reservimarkkinoille osallistuminen tukee kantaverkon taajuuden ylläpitoa, mikä varmistaa sähköverkon vakaan toiminnan. Reservimarkkinoiden ansiosta kantaverkkoyhtiö Fingridin ei tarvitse investoida ylimääräistä sähköjärjestelmän ylläpitoon, kun sähkön kulutus joustaa sähkön tuotannon mukaan molempiin suuntiin.

Lue lisää Valion ja Auriksen yhteistyöstä: Tehtaan höyryntuotanto ja energian optimointi – Valio – Auris Energia