Jani Hautaluoma – Biokaasun liiketoimintapäällikkö

Jani Hautaluoma
Jani Hautaluoma

Asiantuntija: Jani Hautaluoma – Biokaasun liiketoimintapäällikkö
Koulutus: Insinööri, AMK
Kokemus: Kaasualan asiantuntemus ja yhdistystoiminta sekä innovaatioiden kehittäminen

Mitä teet Auriksella?

Toimin Auriksella omistamamme biokaasuntuotantolaitoksen, eli Mäntsälän Biovoiman, liiketoimintapäällikkönä. Tehtäviini kuuluvat myös uusiutuvan kaasun liiketoiminnan edistäminen ja kehittäminen sekä toimialan kehityksen seuraaminen.

Kerro hieman taustastasi ja erityisosaamisestasi

Ennen Aurista toimin teknologiapäällikkönä ja vastasin muun muassa LNG-toimitusten logistiikasta sekä bio-LNG:hen liittyvistä kehityshankkeista. Minulla on myös kokemusta bio- ja nesteytettyyn kaasuun liittyvistä hankkeista ja operatiivisesta toiminnasta, niin kaupalliselta kuin tekniseltä puolelta.

Mitä haluaisit kertoa itsestäsi?

Biokaasuautoilun edistäminen on ollut minulle vuosia tärkeä asia, enemmänkin harrastuksen kannalta. Toimin aktiivisesti Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:ssä ja olen ollut mukana perustamassa Suomen Kaasuautoilijat ry:tä. Olen kiertotalouden puolestapuhuja ja harrastan minimalismia sekä käytettyjen tavaroiden kierrätystä. Pyrin henkilökohtaisella tasolla laskemaan päästöjä joka vuosi ja tavoittelen nollapäästöjä.

Energia-alan kuulumiset:

Mihin suuntaan energiamarkkinoilla ollaan menossa?

Energiamarkkinat kehittyvät vihreiden investointien kautta fossiilittomaan suuntaan. Fossiili-infralla on tärkeä rooli siirtymässä. Lainsäädännön kehittymisen avulla fossiili-infraa tullaan entistä enemmän hyödyntämään uusiutuvien energiaratkaisujen edistämisessä.

Tuuli- ja aurinkovoiman määrä kasvaa merkittävästi luoden tarpeen vihreän vedyn tuotannolle ja sen jatkojalosteille kuten e-kaasulle. Biokaasu yhdessä e-kaasun kanssa ottaa ison roolin fossiilisen maakaasun korvaamisessa.

Kaasun kysynnän painopiste siirtyy raskaaseen liikenteeseen ja meriliikenteeseen, mutta myös tietyt teollisuuden prosessit tarvitsevat kaasua vielä pitkään tulevaisuudessa. Kaasulla on myös kysyntää pienkäytössä kuten ravintoloissa sen hyvien ominaisuuksien vuoksi.

Mitkä asiat korostuvat tulevaisuudessa? Mitä olisi tärkeää ottaa huomioon?

Kestävyysjärjestelmät kehittyvät digitalisaation myötä vauhdilla, kehittyvät energianjakeluinfrat muuttuvat entistä enemmän alustoiksi, joissa voidaan siirtää uusiutuvia energioita fossiilisten energioiden mukana asiakkaille. Samalla maiden väliset rajat hämärtyvät, kun haetaan energiajärjestelmille tehokkuutta.

Elinkaaripäästöjen hallinta korostuu vuosi vuodelta entistä enemmän, yritysten on huomioitava päästöjä paljon laajemmin kuin vain omassa toiminnassa. Tämä johtaa kiertotalouden kasvuun, koska siinä korostuvat päästöjen vähentämisen hyödyt laajemmin.

Biokaasu on tässä jo valmiiksi erinomaisessa asemassa, ja kun siihen yhdistetään hiilidioksidin kierrätys jatkojalosteineen, biokaasulaitoksista muodostuu sekä jätehuollon että kaasun ja hiilen kierron logistisia keskuksia.

Haluatko kuulla lisää?

Jätä yhteystietosi, niin myyjämme ottavat sinuun yhteyttä!