Teemme kaupunkikuvaa eläväksi

Suomen Kaasuenergia omistaa pääkaupunkiseudulla paineenalennuskaappeja, joiden kulunutta, harmaata ja tylsää pintaa elävöitetään syksyn aikana graffitimaalauksin. Kuvassa graffititaiteilija Jouni ”Psyke” Väänänen maalaa ensimmäistä paineenalennuskaappia. Kaappi sai kylkeensä tekstin ”LOVE”. 

Katutaide elävöittää asuinympäristöjä

Suomen Kaasuenergia valitsi katutaiteen paineenalennuskaappeihin tuodakseen väriä ja iloa kaupunkikuvaan. Yritys haluaa olla helposti lähestyttävä ja kaikkea muuta kuin myymänsä hajuton, mauton ja väritön kaasu.

Projektin myötä paineenalennuskaapit saavat pintaansa niin fotorealistisia eläin- ja ihmishahmoja kuin rakkautta julistavia love-tekstejäkin. Päästäänpä muutamassa kaapin maalauksissa myös kurkkaamaan siihen, mitä kaikkea paineenalennuskaapissa voisi olla sisällä.

”Haluamme osaltamme tuoda taidetta lähemmäksi ihmisten elämää”, kertoo Suomen Kaasuenergian toimitusjohtaja Mika Paloranta. ”Tämä on meidän panostuksemme viihtyisämpään elinympäristöön”, Paloranta jatkaa.

”Katutaide on taidemuotona sieltä helpoimmin lähestyttävästä päästä. Kun teokset ovat kaupunkiympäristössä, taiteen äärelle ei tarvitse erikseen lähteä, vaan sen kokeminen tapahtuu arkisten askareiden ohella”, projektin graffititaitelija Jouni ”Psyke” Väänänen kertoo. ”Katutaiteen ja sen kokijan kohtaaminen herättää tunteita ja ajatuksia sekä madaltaa kynnystä lähteä tutustumaan myös muuhun taiteeseen”, Väänänen jatkaa.

Työtä ja taidetta, joilla on tarkoitus

”Elämänrytmi tuntuu nykyään olevan jatkuvasti hektisempi ja omakin huomioni jakautuu yleensä samanaikaisesti useaan eri asiaan. Maalatessa näin ei ole – on vain seinä ja minä. Päästessäni keskittymään pelkästään maalaamiseen tuntuu vähän siltä kuin olisin päässyt laittamaan itseni lataukseen. Vaikka päivän päätteeksi saatankin olla melko uupunut fyysisesti, niin henkisesti olo on paljon kevyempi kuin muuten olisi”, Väänänen kuvailee.

”Myös teoksistani saatu positiivinen palaute motivoi. Jo tämänkin projektin aikana on tultu kadulla useaan otteeseen kiittelemään, kuinka hienoa on, kun teen asuinympäristöstä viihtyisämmän. Se on mielettömän hienoa kuulla, koska silloin tuntuu, että tekemälläni työllä on tarkoitus”, Väänänen kiittelee.

Jaa rakkautta, spread the love

Ensimmäiset paineenalennuskaapit saivat värit syyskuun lopulla. Love-tekstillä varustettu kaappeja sijaitsee vilkkaasti liikennöidyillä paikoilla Helsingin Toukolassa, Helsingin tuomiokirkolla sekä Kulosaaressa. Asukkaat ja muut ohikulkijat ovat reagoineet ilahtuneesti katukuvan piristymiseen.

“Love-maalauksia olen tehnyt nyt vähän yli vuoden aikana noin 25 kappaletta. Niiden on tarkoitus olla vastaveto maailmassa valloillaan olevalle vihalle, kulmien kurtistelulle ja vihasta kumpuavan tapahtuman jälkeen niistä ensimmäisen teinkin. Kaikessa yksinkertaisuudessaan viesti tuntuu toimivan. Näitä maalauksia on kuvattu ja jaettu sosiaalisessa mediassa enemmän kuin mitään muita tekemiäni”, Väänänen kertoo.

Projektin etenemistä voi seurata ja jakaa sosiaalisessa mediassa mm. Suomen Kaasuenergian Facebook– ja Instagram-tileillä sekä Jouni Väänäsen taitelijatileillä Facebookissa ja Instagramissa.

***

Graffititaitelija Jouni ”Psyke” Väänänen (s. 1978) tekee yli 20 vuoden kokemuksella graffiteja, muita seinämaalauksia ja katutaidetta. Lisäksi hänellä on 15 vuoden kokemus mainos- ja uusmediamaailmasta sekä valokuvauksen parissa. Yrittäjänä Väänänen on toiminut viimeiset 10 vuotta ja lähes yhtä kauan hän on tehnyt myös erilaisia kuvitustöitä.

Lisätiedot

Mika Hartikainen
mika.hartikainen( at) aurisenergia.fi

Kuva: Jukka Lariola