Katutaidetta toimistoon

Graffititaiteilija Jouni ”Psyke” Väänänen on tehnyt maalauksen Suomen Kaasuenergian uuden toimiston aulaan. Maalauksen kaksi kaasuputkissa ja koivunoksissa kiipeilevää punarintaa toivottavat vieraat tervetulleiksi toimistolle.

Väriä punarinnan mitalla

Väänänen kertoo, ettei kuvitus syntynyt aivan itsestään, vaan sen toteuttaminen vaati suunnittelua, paljon pohdiskelua ja erilaisia asetteluja. ”Esimerkiksi ajatus putkista ja niiden muuttumisesta koivuksi oli pitkän aikaan mukana. Ensin putket kulkivat pysty- ja vaakasuuntaan, mutta vasta niiden kallistaminen eri kulmaan toi taustaan tarvittavaa dynaamisuutta.” Ensimmäisissä suunnitelmissa maalauksessa oli useampia pieniä lintuja, jotka olivat keskenään eri lajeja. ”Mutta siitä olisi tullut sillisalaatti”, Väänänen tunnustaa. ”Kaksi isoa on tässä kohtaa parempi kuin nippu pieniä.”

Maalaus on tehty vanerilevylle mattamaalein. Mattapinnan ansiosta toimiston keinovalo ei heijastu maalauksesta ja sitä on miellyttävä katsoa. Maalauksessa on useita kerroksia puolipeittäviä sävyjä, jotka luovat teokseen syvyyttä ja luonnollisuutta. ”Toimiston värimaailma on muuten niin hillitty, joten tämän maalauksen osalta uskaltaa leikitellä. Hain värit Suomen Kaasuenergian logoväreistä ja kaasuputken keltaisesta”, Väänänen kertoo.

Fotorealismin taituri

Jouni Väänänen on taitava fotorealististen graffitien tekijä. Pääsääntöisesti hän toteuttaa fotorealistisia ihmishahmoja. Suomen Kaasuenergian aulan lintupari onkin Väänäsen ensimmäisiä fotorealistisia lintuja. Mallit lintuihin löytyivät luontokuvaaja Timo J. Palomäen kuvista, joiden käyttöön Väänänen sai nopeasti luvan.

Väänänen tekee työtään äärimmäisellä tarkkuudella ja rakkaudesta lajiin. Tarkkuutta arvostavan asenteensa takia hän kutsuu itseään insinöörigraffariksi. ”Siitä huolimatta on olennaista, että osaa antaa itselleen piuhaa”, hän toteaa maalatessaan huolellisesti metallisia, kiilteleviä ruuvinkantoja piiloon.

Paineenalennuskaappiprojekti etenee

Vuoden 2018 syksyllä aloitettu paineenalennuskaappiprojekti jatkuu parhaillaan. Syksyn aikana ja säiden salliessa on tarkoitus maalata loput kaapit. Kahteen kaappiin tulee toimiston maalauksen kanssa samanhenkistä maailmaa. ”Kolmeen kaappiin maalaan fotorealistisia ihmishahmoja, jotka ovat kaapin alueen asukkaita.” Näillä Väänäsen tavoitteena on nostaa alueen yhteisöllisyyttä. Samanlaisesta ajattelusta on kummunnut aikaisempien LOVE-aiheisten kaappien maalaukset, joita erityisesti alueiden asukkaat ovat kehuneet. ”Jos jokainen tuo pienen palan rakkautta maailmaan, se kasautuu koko ajan isommaksi ja siitä lähtee iso pallo pyörimään”, Väänänen lisää.

Fotorealistiset ihmishahmot maalataan Herttoniemeen, Roihuvuoreen ja Ullanlinnaan. Luontoaiheiset paineenalennuskaapit löytyvät Hakaniemestä ja Herttoniemestä.

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä kaasusta.